Kirjailijat
Sivuja uudistetaan, pahoittelut häiriöstä

Katariina Bröms

Kirjan kirjoittaja, suomalaisvenäläinen Katariina Bröms tunnetaan suositusta Ikkunat kii – true crime -podcastista. Rikostarinoiden kertomisen ohella Bröms tutkii venäläistä yhteiskuntaa ja pohtii, kuinka Venäjästä voisi tulla turvallisempi, demokraattisempi ja tasa-arvoisempi maa.

katariina_bröms_DKL_1.jpg

Päivi Happonen

Päivi_Happonen__04.jpg

Päivi oli 11-vuotias, kun hänen lapsuudenkotiinsa tuli maakuntalehden toimittaja haastattelemaan Päivin isää. Päivi seurasi toimittajan työskentelyä, ja kun tämä oli lähtenyt, Päivi sanoi vanhemmilleen, että hänestä tulee toimittaja. Lapsuuden unelma on toteutunut. Päivi on ollut lähes 20 vuoden ajan rikos- ja oikeustoimittaja.

 

Päivi työskenteli Yleisradion TV 1:n Kuningaskuluttaja-ohjelmassa useita vuosia. Vuonna 2000 Päivi aloitti työt Ylen uutistoimituksessa, ja neljä vuotta myöhemmin hänestä tuli Ylen oikeustoimittaja. 

 

Päivi seuraa työssään poliisin esitutkintoja sekä oikeudenkäyntejä ja tekee monenlaisista rikos- ja oikeusaiheista uutisia verkkoon, radioon ja televisioon. 

 

Pihla Karhu -dekkarisarja alkaa kirjalla Tappava uutinen. Samalla teos aloittaa täysin uudenlaisen dekkarisarjan. Päähenkilö on Kanava Kuudessa työskentelevä rikostoimittaja Pihla Karhu, ja hänen elämänsä sekä työnkuvauksensa ovat yksityiskohtaisine tietoineen kuin todellisesta maailmasta.

 

Päivi ja Pihla ovat molemmat kovia tekemään työtä ja kaivamaan uutisvoittoja. He molemmat myös tykkäävät urheilusta. Pihla juoksee maratoneja, Päivi hiihtää ja pyöräilee. Päivin kertoman mukaan Pihlan elämä on silti paljon jännittävämpää ja haastavampaa kuin hänen oma elämänsä. 

 

Silloin kun Päivi ei ole töissä tai kirjoittamassa seuraavaa dekkariaan, hän viettää aikaa ystäviensä tai perheensä kanssa.

Kari Hautamäki

Kari on Ruotsin Gävlestä lähtöisin, ja tänä päivänä hän asuu Tukholmassa. Kari työskentelee ensihoitajana ambulanssissa, ja joulukuussa 2021 hän valmistui opettajaksi. 

Ensihoitajana hän on työskennellyt niin maalla, merellä kuin ilmassa, ja useammassa eri maassa.

 

Ennen ensihoitajan työtä Kari oli aktiivinen urheilija ja hän oli mukana Suomen yhdistetyn nuorten maajoukkueessa. Nykyään Kari liikkuu edelleen aktiivisesti, mutta lähinnä omaksi huvikseen ja työkunnon ylläpitämiseksi. Karia kiinnostaa myös historia dokumenttien ja musiikin muodoissa. Kari kirjoittaa kirjalleen jatko-osaa. Nyt sinä kuolet julkaistaan tammikuussa 2023.

 

IMG_0022_edited.jpg
 

Rebekka Härkönen

Härkönen2_edited.jpg

Rebekka kirjoittaa siitä, mistä puhutaan. Hän on työskennellyt parikymmentä vuotta sanomalehtitoimittajana Turun Sanomissa ja Lännen Mediassa.

Rebekka seuraa työkseen rikos- ja oikeusasioita esimerkiksi oikeussaleissa ja rikospaikoilla. Rebekka on palkittu journalistisesta työstään useilla palkinnoilla. 

Rebekan sydän sykkii vääryyksien ja järjestelmävirheiden esiin nostamiselle. Sydämessä riittää tilaa myös tarinankertomiselle.

 Rebekalta ilmestyi syksyllä vuonna 2021 Deadline Kustannuksen kirja Valmis tappamaan – kaksinkertaisen elinkautisvangin tarina. Kirja kertoo raakoja murhia tehneestä miehestä, joka on viettänyt vankilassa muutamaa vuotta lukuun ottamatta koko aikuiselämänsä.

Rebekan tunnistaa ympäriinsä roiskuvasta huumorista. Turhantärkeilyn hän unohti eräälle taksitolpalle vuosituhannen alussa, eikä ole sitä sen koommin kaivannut. Rebekka tuulettaa aivojaan merenrannoilla, metsissä ja ystävien kanssa. Hänen autonsa takana kolisee jatkuvasti joku uusi romuläjistä pelastettu puulipasto, joka hänen on ihan pakko kunnostaa. Kotiinsa Rebekka tarvitsisi lisää seiniä, että saisi ripustettua esille kaikki kirpputoreilta pelastetut taideaarteet ja itse piirretyt ihanuudet. ​

 

Riina Kruut

Riina Kruut on markkinoinnin ammatilainen. Hänen teoksensa Tragedian varjossa kasvanut kertoo henkirikoksen uhrien omaisten kokemuksista. 

riina_kruut.jpg
 
Kirjailijakuva.jpg

Minea Koss (synt. 1988) on viestinnän moniosaaja. Hän on työskennellyt eri mediataloissa niin toimittajana kuin teknisissä ja kaupallisissa tehtävissä.

 

Minean lempiasioita ovat uusiin paikkoihin matkustaminen, talven ensilumi sekä kirjat, joiden loppuratkaisua ei voi etukäteen aavistaa.

 

Kirjailijana hän on parhaimmillaan silloin, kun saa kertoa tarinoita. Minea näkeekin kaikessa aineksia uuteen psykologiseen trilleriin, ja yksi asia on ollut ja tulee aina olemaan yli muiden: kirjoittaminen.

Minea Koss

Vera on helsinkiläinen rikos- ja oikeustoimittaja. Hän on koulutukseltaan media-assistentti, lehtitoimittaja sekä yrittäjä. Vera on haastatellut uransa aikana niin rikollisjärjestön johtajia kuin kansanedustajia sekä vieraillut Brasilian pahamaineisessa vankilassa ja joutunut Favelassa huumekartellin kynsiin. Useimmiten Veran työmaana on kuitenkin oikeustalo ja haastattelussa ovat rikoksen uhrit, rikoksen tekijät sekä viranomaiset. 

 

Vera on myös Deadline Kustannuksen perustaja. Ajatus omasta kustantamosta heräsi vuonna 2016 siitä, kun Vera näki ja kuuli työssään toinen toistaan mielenkiintoisempia, raadollisia ja kertomisen arvoisia tarinoita. Yksi niistä on 8-vuotiaan Vilja Eerikan tarina, ja tätä kirjaa Vera teki Eerikan kuolemasta lähtien.

Vapaa-aikanaan Veran voi tavata kuntosalilta, kävelylenkiltä tai ystävien ja perheen seurasta. Vera harrastaa sijoittamista, on ympäristöhippi ja lahjoittaa mahdollisuuksien mukaan rahaa hyväntekeväisyyteen.

Vera Miettinen

022721veramiettinen.jpg
 

Petri Nurmi

petri_nurmi_2.jpg

Rikosseuraamuslaitoksen työsuojelupäällikkö Petri Nurmi on tehnyt pitkän uran vankilamaailmassa. Hänen esikoisteoksensa Vankilaromaani (Deadline Kustannus 2022) sukeltaa rikos- ja elämäntarinoihin, joita vankilassa saattaa kohdata. Nurmi on työskennellyt Keravan nuorisovankilan opinto-ohjaajana, Suomenlinnan vankilan rikosseuraamusesimiehenä ja vankeinhoidon tarkastajana. Tällä hetkellä hän on Rikosseuraamuslaitoksen työsuojelupäällikkö.


 

Nurmen romaanissa rangaistuslaitos on yhteiskunnan mikrokosmos, monikulttuurinen sulatusuuni, jossa vallitsevat kirjoittamattomat säännöt, vankihierarkiat ja vahvimman oikeus. Kirjailija tarkastelee aihettaan säälimättömästi mutta lämmöllä. 

Tiia Palmén

Tiia työskentelee MTV Uutisissa rikostoimituksen päällikkönä ja huippusuositun Rikospaikan toisena toimittaja-juontajana. Tiia kertoo seuraavansa paljon rikosasioita ja istuvansa usein oikeudenkäynneissä. Toisinaan hän reissaa rikosten perässä keikoille ulkomaille. 

 Aiemmin Tiia työskenteli 11 vuoden ajan Iltalehdessä rikostoimittajana.

 

Tiian kirja Koskelan teinisurma on aiheeltaan raskas ja järkyttävä, koska se käsitteli niin poikkeuksellista ja julmaa rikosta, jonka uhrina ja tekijöinä olivat alaikäiset lapset. Silti itse kirjantekoprosessi oli Tiian mukaan hyvin antoisa ja opettavainen. Hän kertoi käyneensä todella kiinnostavia keskusteluja lukuisten ihmisten kanssa. Hän sai myös sellaista tietoa, jota ei voitu kirjassa julkaista. Tiia koki myös tärkeäksi kirjoittaa juuri tästä rikoksesta. Teoksessa pyritään avaamaan tapauksen taustoja, jotta vastaavanlaisia tekoja pystyttäisiin jatkossa estämään.

 

Vapaa-aikansa Tiia viettää mieluiten perheensä kanssa matkustelemalla, talvisin laskettelemalla ja kesäisin veneilemällä. Raskaiden työpäivien jälkeen parasta palautumista ovat ulkoilulenkit koiran kanssa, uintireissut tyttären kanssa ja kiinnostavien kirjojen lukeminen.

tiiapalmen.jpg
 

Pia Puolakka

Puolakka_edited.jpg

Pia työskentelee Rikosseuraamuslaitoksen Keskushallintoyksikössä projektipäällikkönä

Älykäs vankila -hankkeessa.

Koulutukseltaan Pia on oikeuspsykologi ja psykoterapeutti.

Pia on työskennellyt psykologina vankilassa ja oikeuspsykiatrisilla osastoilla. Hän tekee omalla toiminimellä psykologin ja psykoterapeutin vastaanottotyötä sekä toimii oikeuspsykologian konsulttina PsyJuridica asianajotoimistolle.


Pian kirja Narsistit vankilassa on kuvaus hänen kokemuksistaan vankilapsykologin työssä, ja on samalla kansantajuinen opas persoonallisuushäiriöiden ja psykopatian ymmärtämiseen sekä hoitoon.

Uhrien kokemukset ovat lähellä Pian sydäntä, ja siksi hän on mukana myös Uskontojen uhrien tuki ry:n ja Narsismin uhrien tuki ry:n toiminnassa.

Vapaa-ajalla Pia harrastaa tankotanssia, sisustamista ja tietysti lukemista.

 

Petri Rainiala

Petri aloitti yli 40 vuotta kestäneen virkamiesuransa vuonna 1979 tullin rikostutkinta- ja tiedustelutehtävissä. 1990-luvun alussa Petri siirtyi Helsingin poliisilaitokseen huumerikostutkijaksi. Vuodesta 2001 lähtien hän toimi asiantuntija- ja tutkinnanjohtajatehtävissä huume-, väkivalta- sekä järjestäytyneen rikollisuuden parissa. Petri jäi eläkkeelle heinäkuussa 2021.

Poliisin päällystökoulutuksen jälkeen vuonna 2009 Petri suoritti Turun Yliopistossa oikeustieteen lisensiaatin tutkinnon. Tällöin hän tutustui myös tieteen haarana kriminologiaan, joka tarkastelee rikollisuutta yhteiskunnallisena ilmiönä. Petriä kiinnostaa ihmisten käyttäytyminen, sillä se selittää myös rikollista käyttäytymistä ja niiden syitä.

Vaikka Petrin työura ja mielenkiinto liittyy yhteiskunnan synkimpiin puoliin, vastapainoa antaa kuntoilu ja liikunta niiden eri muodoissa. Monipuolinen lukuharrastus kuuluu myös  Petrin päivittäisiin askareisiin. Joskus lukulistalla on jotain vähän kevyempääkin.

petri_rainiala_7.jpg
 

Linda Rantanen

linda_rantanen_6.jpg

Kirjoittaminen on ollut Lindalle suuri intohimo jo lapsuudesta saakka, mutta vuonna 2014 siitä tuli myös hänen ammattinsa.

Linda aloitti toimittajan uransa paikallislehden palstoilta ja siirtyi Alibin freelanceriksi. Sieltä ovet aukesivat muihinkin aikakauslehtiin. Vuodesta 2017 Linda toimi Iltalehden avustajana, kunnes aloitti vakituisessa työsuhteessa tammikuussa 2021.

Toimittajan töiden lisäksi Linda on tehnyt podcasteja. Storytelissa julkaistiin vuonna 2020 Lindan käsikirjoittamat Elämäntyönä rikos sekä Uhrien ääni -podcastit, ja vuonna 2021 hän teki Vera Miettisen kanssa Selvittämättömät -podcastin. Lindan Koodi 081 -miniäänikirjoja julkaistaan vuoden 2022 aikana Suplassa.  Lindalta on ilmestynyt jo kaksi kirjaa Deadline Kustannukselle, ja lisää kirjoja on työn alla. Perhesurmista kertova kirja Kun kukaan ei kuule julkaistaan kesällä 2022, ja Turussa sattuneita rikoksia käsittelevä teos Rikosten Turku myöhemmin samana vuonna.

Linda seuraa rikosaiheisia julkaisuja ja lukee rikoskirjallisuutta myös työajan ulkopuolella. Hän on kiinnostunut rikosten taustoista sekä ihmismielen toiminnasta. Vapaa-ajalla Linda rentoutuu nauttien terapialounaita ystävien kanssa, viettäen aikaa perheen parissa, halaillen puita sekä pitäen Netflix-maratoneja. Linda rakastaa Lappia ja haaveilee kirjoitusretriitistä erämaamökissä.

 

Liisa Saarijärvi

liisa_saarijarvi_1.jpg

Liisa Saarijärvi tekee suosittua Kuolemaantuomitut-podcastia. Päivätöikseen hän on sairaanhoitaja. 

Kaikenlainen rikoskirjallisuus ja varsinkin true crime ovat kiinnostaneet Liisaa nuoresta pitäen. Hän seuraa tiiviisti aihetta käsitteleviä dokumentteja, kirjoja ja elokuvia, ja nykyään varsinkin kuolemantuomioon liittyvät julkaisut hän katsoo tarkkaan. Liisa ei itse kannata kuolemantuomiota, mutta hänen mielestään aiheesta on hyvä keskustella Suomessakin. 

Liisan perheessä on aina kannustettu olemaan oma itsensä ja löytämään ne omat juttunsa. Sairaanhoitajan työ on Liisalle luontevaa, sillä jo nuorena hän oli mukana isoveljensä onnettomuuden jälkeen haavanhoidossa.

 

Liisalla on meneillään yleensä useampi projekti samanaikaisesti. Piiruntarkan lasten sairaanhoitajan työn vastapainoksi luova tekeminen kirjoittamisen parissa onkin vienyt hänet aikuisena mennessään. Lisäksi Liisa rentoutuu käsitöiden parissa. Kotona häärii kissa ja koira, joista jälkimmäinen pitää huolen siitä, että myös raitista ilmaa tulee tarpeeksi.

Motot: Monta rautaa tulessa ja Joka päivä voi oppia jotain uutta!

Liisan esikoisteos Kuolemaantuomitut - Neljän naismurhaajan tarina julkaistaan marraskuussa.

Jussi Wahe

Jussi on työskennellyt poliisina kolmen vuosikymmenen ajan, ja suuren osan siitä hän on toiminut väkivaltarikosyksikön eli murharyhmän tutkijana. Tällä hetkellä hän työskentelee ryhmänjohtajana yksikön yleisjaoksessa sekä tutkinnanjohtajana poliisitutkinta-asioissa kuten kadonneiden etsinnässä ja kuolemansyyntutkinnassa. Lisäksi Jussi on toiminut YK-rauhanturvaajana Libanonissa ja antanut virka-apua Thaimaan tsunamissa menehtyneiden tunnistamisessa. Jussi on Helsingin poliisilaitoksen uhrintunnistusyksikön yhteyshenkilö.

 

Jussi on menestynyt CrossFitin ikämiessarjoissa Suomessa ja kilpaillut lajissa ympäri Eurooppaa. Hän harrastaa myös kalastusta ja on osallistunut vuosittain valtakunnalliseen hauenkalastuskilpailuun työporukan kanssa. Jussilla on kolme lasta, joista vanhin valmistuu ylioppilaaksi. Kotona Jussia ilahduttaa bullmastiffipentu "Jimmy Hoffa" sekä kalju don sfinx -rotuinen kissa "Honey". Hermonsa Jussi nollaa kerran vuodessa lähtemällä kahden kaverin kanssa Lappiin retkeilemään ja kalastamaan.

 

Jussi kertoo kirjassaan Väkivallan Virkamies mieleenpainuvimmista keikoistaan. Lisäksi hän kuvailee kirjassa poliisin rikostutkintamenetelmiä ja kadonneiden etsinnän vaiheita. Jussi suunnittelee jo uuden kirjan kirjoittamista.

Jussi_Wahe_ulko__04.jpg
 
YHTEYSTIEDOT
Onko sinulla rikosmaailmasta tarina kerrottavana? Haluaisitko kirjoittaa kirjan?
Lue lisää täältä tai ota suoraan meihin yhteyttä.

info@deadlinekustannus.fi

Kaj Franckin katu 1 TT 5

00750 Helsinki