top of page

Kirjailijat

Katariina Bröms

katariina_bröms_DKL_1.jpg

Katariina aloitti kirjailijanuransa rikospodcastista Ikkunat kii, joka käsittelee Neuvostoliiton ja Venäjän ajan rikoksia. Aiherajaus itänaapuriin oli luonnollinen valinta, sillä Katariina on suomalaisvenäläinen ja Venäjä on aina kiehtonut häntä. Mielenkiinto Venäjään kohtaan sai Katariinan aloittamaan vuonna 2017 venäjän kielen, kulttuurin ja kääntämisen opinnot Tampereen yliopistossa.

Venäjän lisäksi Katariina on aina ollut true crime -fani. Ymmärrettyään, että Venäjän kokoisessa maassa rikoksia riittää, hän aloitti hän podcastinsa. Mitä enemmän Katariina sai syvällisempää kosketuspintaa Venäjän synkempään puoleen, sitä paremmin hän ymmärsi, että haluaa tutkia Venäjän yhteiskunnallisia ongelmakohtia sekä pohtia, miten niitä voitaisiin ratkoa.

 

Yksi suurimmista ongelmista Venäjällä onkin rikollisuus, jota Katariina tutkii sekä harrastuksena että nykyisenä työnään.

Esikoisteoksessaan Katariina nostaa esille viiden rikoksen kautta viisi eri yhteiskunnallista ongelmaa, joihin ihmisten kannattaisi kiinnittää huomiota, jotta maailmasta voisi tulla parempi paikka elää.

Bröms

Kenneth Eriksson

Kenneth ”Kentsu” Eriksson aloitti yli 40 vuotta kestäneen virkamiesuransa vuonna 1979. Aluksi hän toimi Tullin valvontatehtävissä ja vanginvartijana. Vuonna 1982 Kentsu siirtyi Helsingin poliisilaitoksen palvelukseen, ja muutaman järjestyspoliisisvuoden jälkeen rikostutkinnan puolelle. Vuodesta 1991 alkaen Kentsu työskenteli väkivalta- ja järjestäytyneen rikollisuuden parissa. Pääpainopiste työssä olivat aseelliset ryöstöt, kiristykset, jengirikokset sekä paritus ja ihmiskauppa. Suoritettuaan poliisin alipäällystökoulutuksen vuonna 1995 Kentsu toimi ryhmänjohtajana. Hän matkusti työnsä puolesta paljon EU-maissa maissa ja piti luentoja sekä kansallisesti että kansanvälisesti liittyen liikkuvaan rikollisuuteen sekä paritus- ja ihmiskaupparikollisuuteen. Kentsu työskenteli rikostutkinnassa kesäkuuhun 2021 asti, jolloin hän jäi eläkkeelle.

 

Viimeiset 15 vuotta Kentsu on esiintynyt runsaasti julkisuudessa asiantuntijana paritus- ja ihmiskaupparikoksissa.

 

Yhteiskunnan synkimpiin puoliin liittyvän uran vastapainona Kentsulla on kuntoilu. Hän lukee monipuolisesti, ja myös musiikki sekä teatteri kuuluvat Kentsun vapaa-aikaan. Kehitysvammatoiminta on lähellä Kentsun sydäntä, koska hänellä on kehitysvammainen poika. Kentsu kuuluu kehitysvammayhdistys DUV Mellersta Nylandin hallitukseen.

 

Kentsu on yhdessä toimittaja Jeanette Björqvistin kanssa kirjoittanut true crime -kirjan Kovat kadut, joka julkaistiin syksyllä 2020. Vuonna 2022 Discovery-kanavalla näytettiin Century Filmsin tuottama true crime -sarja Alamaailma, ja Kentsu toimi siinä kertojana. Kentsu on ollut myös useasti MTV:n suositun Rikospaikka-ohjelman vieraana.

 

Keväällä 2023 julkaistaan Kentsun ja Petri Rainialan teos Rahaan kahlitut – alamaailman prostituutio Suomessa. Kirja kertoo tositarinoita ihmiskauppa- ja paritusrikoksista.

kentsu1.jpg
Anchor 1

Päivi Happonen

Päivi_Happonen__04.jpg

Päivi oli 11-vuotias, kun hänen lapsuudenkotiinsa tuli maakuntalehden toimittaja haastattelemaan Päivin isää. Päivi seurasi toimittajan työskentelyä, ja kun tämä oli lähtenyt, Päivi sanoi vanhemmilleen, että hänestä tulee toimittaja. Lapsuuden unelma on toteutunut. Päivi on ollut lähes 20 vuoden ajan rikos- ja oikeustoimittaja.

 

Päivi työskenteli Yleisradion TV 1:n Kuningaskuluttaja-ohjelmassa useita vuosia. Vuonna 2000 Päivi aloitti työt Ylen uutistoimituksessa, ja neljä vuotta myöhemmin hänestä tuli Ylen oikeustoimittaja. 

 

Päivi seuraa työssään poliisin esitutkintoja sekä oikeudenkäyntejä ja tekee monenlaisista rikos- ja oikeusaiheista uutisia verkkoon, radioon ja televisioon. 

 

Pihla Karhu -dekkarisarja alkaa kirjalla Tappava uutinen. Samalla teos aloittaa täysin uudenlaisen dekkarisarjan. Päähenkilö on Kanava Kuudessa työskentelevä rikostoimittaja Pihla Karhu, ja hänen elämänsä sekä työnkuvauksensa ovat yksityiskohtaisine tietoineen kuin todellisesta maailmasta.

 

Päivi ja Pihla ovat molemmat kovia tekemään työtä ja kaivamaan uutisvoittoja. He molemmat myös tykkäävät urheilusta. Pihla juoksee maratoneja, Päivi hiihtää ja pyöräilee. Päivin kertoman mukaan Pihlan elämä on silti paljon jännittävämpää ja haastavampaa kuin hänen oma elämänsä. 

 

Silloin kun Päivi ei ole töissä tai kirjoittamassa seuraavaa dekkariaan, hän viettää aikaa ystäviensä tai perheensä kanssa.

Happonen

Kari Hautamäki

Kari on Ruotsin Gävlestä lähtöisin, ja tänä päivänä hän työskentelee ensihoitajana ambulanssissa Pohjois-Ruotsissa. Joulukuussa 2021 hän valmistui opettajaksi. 

Ensihoitajana hän on työskennellyt niin maalla, merellä kuin ilmassakin ja useammassa eri maassa.

Karin ensimmäinen kirja Et sinä (vielä) kuole julkaistiin lokakuussa 2021, ja teoksen ruotsinkielinen käännös Du ska inte dö (ännu) näki päivänvalonsa elokuussa 2022. Kirja on ollut valtava myyntimenestys. Kirjan jatko-osa Nyt sinä kuolet julkaistiin tammikuussa 2023.

 

Ennen ensihoitajan työtä Kari oli aktiivinen urheilija ja oli mukana Suomen yhdistetyn nuorten maajoukkueessa. Nykyään Kari liikkuu edelleen aktiivisesti ja muun muassa telinevoimistelee kotona omilla renkailla, mutta lähinnä omaksi huvikseen ja työkunnon ylläpitämiseksi. Karia kiinnostaa myös historia dokumenttien ja musiikin muodossa.

Suomessa Kari viettää aikaa tyttärensä kanssa luistellen ja läksyjä tehden. Hän myös harjoittelee pianon soittoa ja osaa jo soittaa Bella ciaonTulevaisuudelta Kari toivoo, että pysyisi terveenä ja keksisi, mitä haluaa tehdä isona. Ehkäpä vielä kolmannen kirjan?

IMG_1672.jpg
Hautamäki

Rebekka Härkönen

Härkönen2_edited.jpg

Rebekka kirjoittaa siitä, mistä puhutaan. Hän on työskennellyt parikymmentä vuotta sanomalehtitoimittajana Turun Sanomissa ja Lännen Mediassa.

Rebekka seuraa työkseen rikos- ja oikeusasioita esimerkiksi oikeussaleissa ja rikospaikoilla. Rebekka on palkittu journalistisesta työstään useilla palkinnoilla. 

Rebekan sydän sykkii vääryyksien ja järjestelmävirheiden esiin nostamiselle. Sydämessä riittää tilaa myös tarinankertomiselle.

 Rebekalta ilmestyi syksyllä vuonna 2021 Deadline Kustannuksen kirja Valmis tappamaan – kaksinkertaisen elinkautisvangin tarina. Kirja kertoo raakoja murhia tehneestä miehestä, joka on viettänyt vankilassa muutamaa vuotta lukuun ottamatta koko aikuiselämänsä.

Rebekan tunnistaa ympäriinsä roiskuvasta huumorista. Turhantärkeilyn hän unohti eräälle taksitolpalle vuosituhannen alussa, eikä ole sitä sen koommin kaivannut. Rebekka tuulettaa aivojaan merenrannoilla, metsissä ja ystävien kanssa. Hänen autonsa takana kolisee jatkuvasti joku uusi romuläjistä pelastettu puulipasto, joka hänen on ihan pakko kunnostaa. Kotiinsa Rebekka tarvitsisi lisää seiniä, että saisi ripustettua esille kaikki kirpputoreilta pelastetut taideaarteet ja itse piirretyt ihanuudet. ​

Härkönen

Riina Kruut

Kun Riinalla alkoi pysyä kynä kädessä alakouluikäisenä, hän kiipesi isovanhempiensa mökillä pihan suuren lepän oksalle kirjoittamaan runoja. Runot vaihtuivat lastensatuihin ja lastensadut työssä kirjoittamiseen. Riinalla on oma markkinointi- ja viestintätoimisto, joka ratkoo asiakkaiden viestinnällisiä haasteita ja auttaa näkyvyydessä markkinoinnin keinoin. Riina on tehnyt markkinointia jopa Deadline Kustannukselle!

Valtaosa Riinan työpäivistä koostuu kirjoittamisesta. Lisäksi hänen suuri unelmansa  kirjoittaa täyspitkä kirja on toteutunut: Tragedian varjossa kasvanut kertoo henkirikoksen uhrien omaisten kokemuksista. Tarinoista syttyvälle ja ihmisistä innostuvalle Riinalle haastatteluihin pohjautuva kirjoitusprosessi oli mahtava matka ihmismieleen.

Huumori, energisyys, ystävällisyys ja iloinen ote elämään ovat Riinaa parhaiten kuvaavia luonteenpiirteitä. Hän on aina säntäämässä suin päin kohti itseään kiinnostavia asioita. Riina on aina liikkeessä ja kiinni uudessa projektissa. Tärkein, ja koko elämän mittainen projekti on äitiys. Riinalla on kaksi pientä lasta, jotka pitävät jo valmiiksi hektisessä arjessa huolen siitä, että koko ajan touhutaan ja puuhastellaan.

Perhe ja ystävät ovat Riinalle kaikki kaikessa. Lisäksi hän pitää luonnossa liikkumisesta, lukemisesta ja ruuanlaitosta hyvän viinin kera.

riina_kruut.jpg
Kruut
Koss
Kirjailijakuva.jpg

Minea Koss (synt. 1988) on viestinnän moniosaaja. Hän on työskennellyt eri mediataloissa niin toimittajana kuin teknisissä ja kaupallisissa tehtävissä.

 

Minean lempiasioita ovat uusiin paikkoihin matkustaminen, talven ensilumi sekä kirjat, joiden loppuratkaisua ei voi etukäteen aavistaa.

 

Kirjailijana hän on parhaimmillaan silloin, kun saa kertoa tarinoita. Minea näkeekin kaikessa aineksia uuteen psykologiseen trilleriin, ja yksi asia on ollut ja tulee aina olemaan yli muiden: kirjoittaminen.

Minea Koss

Sofia Lempiäinen

Sofia Lempiäinen

022721veramiettinen.jpg

Vera on helsinkiläinen rikos- ja oikeustoimittaja. Hän on koulutukseltaan media-assistentti, lehtitoimittaja sekä yrittäjä. Vera on haastatellut uransa aikana niin rikollisjärjestön johtajia kuin kansanedustajia sekä vieraillut Brasilian pahamaineisessa vankilassa ja joutunut Favelassa huumekartellin kynsiin. Useimmiten Veran työmaana on kuitenkin oikeustalo ja haastattelussa ovat rikoksen uhrit, rikoksen tekijät sekä viranomaiset. 

 

Vera on myös Deadline Kustannuksen perustaja. Ajatus omasta kustantamosta heräsi vuonna 2016 siitä, kun Vera näki ja kuuli työssään toinen toistaan mielenkiintoisempia, raadollisia ja kertomisen arvoisia tarinoita. Yksi niistä on 8-vuotiaan Vilja Eerikan tarina, ja tätä kirjaa Vera teki Eerikan kuolemasta lähtien.

Vapaa-aikanaan Veran voi tavata kuntosalilta, kävelylenkiltä tai ystävien ja perheen seurasta. Vera harrastaa sijoittamista, on ympäristöhippi ja lahjoittaa mahdollisuuksien mukaan rahaa hyväntekeväisyyteen.

Vera Miettinen

Miettinen

Petri Nurmi

Rikosseuraamuslaitoksen työsuojelupäällikkö Petri Nurmi on tehnyt pitkän uran vankilamaailmassa. Hänen esikoisteoksensa Vankilaromaani (Deadline Kustannus 2022) sukeltaa rikos- ja elämäntarinoihin, joita vankilassa saattaa kohdata. Nurmi on työskennellyt Keravan nuorisovankilan opinto-ohjaajana, Suomenlinnan vankilan rikosseuraamusesimiehenä ja vankeinhoidon tarkastajana. Tällä hetkellä hän on Rikosseuraamuslaitoksen työsuojelupäällikkö.


 

Nurmen romaanissa rangaistuslaitos on yhteiskunnan mikrokosmos, monikulttuurinen sulatusuuni, jossa vallitsevat kirjoittamattomat säännöt, vankihierarkiat ja vahvimman oikeus. Kirjailija tarkastelee aihettaan säälimättömästi mutta lämmöllä. 

petri_nurmi_2.jpg
Nurmi

Sofia on paljasjalkainen vaasalainen, ja hän asuu perheensä kanssa Vaasan Merikaartossa. Päivätyönsä ohella Sofia toimii kalevalaisena jäsenkorjaajana. Vapaa-aika kuluu pitkälti perheen kanssa touhuillessa, ja menoa riittääkin: perheeseen kuuluu mies, kolme teini-ikäistä lasta sekä kolme suloista chihuahua-koiraa.

Sofian poika Julius kuoli huumeisiin 22-vuotiaana vuonna 2021. Julin kuoleman jälkeen Sofia aloitti kirjoittamisen, ja se on ollut hänen keinonsa purkaa surua ja muita tunteita.

 

Esikoisteoksessaan Sydän vähän kallellaan Sofia kertoo koskettavalla tavalla Julin elämästä, sairastumisesta sekä kuolemasta.

Tiia Palmén

tiiapalmen.jpg

Tiia työskentelee MTV Uutisissa rikostoimituksen päällikkönä ja huippusuositun Rikospaikan toisena toimittaja-juontajana. Tiia kertoo seuraavansa paljon rikosasioita ja istuvansa usein oikeudenkäynneissä. Toisinaan hän reissaa rikosten perässä keikoille ulkomaille. 

 Aiemmin Tiia työskenteli 11 vuoden ajan Iltalehdessä rikostoimittajana.

 

Tiian kirja Koskelan teinisurma on aiheeltaan raskas ja järkyttävä, koska se käsitteli niin poikkeuksellista ja julmaa rikosta, jonka uhrina ja tekijöinä olivat alaikäiset lapset. Silti itse kirjantekoprosessi oli Tiian mukaan hyvin antoisa ja opettavainen. Hän kertoi käyneensä todella kiinnostavia keskusteluja lukuisten ihmisten kanssa. Hän sai myös sellaista tietoa, jota ei voitu kirjassa julkaista. Tiia koki myös tärkeäksi kirjoittaa juuri tästä rikoksesta. Teoksessa pyritään avaamaan tapauksen taustoja, jotta vastaavanlaisia tekoja pystyttäisiin jatkossa estämään.

 

Vapaa-aikansa Tiia viettää mieluiten perheensä kanssa matkustelemalla, talvisin laskettelemalla ja kesäisin veneilemällä. Raskaiden työpäivien jälkeen parasta palautumista ovat ulkoilulenkit koiran kanssa, uintireissut tyttären kanssa ja kiinnostavien kirjojen lukeminen.

Palmen

Pia Puolakka

Pia työskentelee Rikosseuraamuslaitoksen Keskushallintoyksikössä projektipäällikkönä

Älykäs vankila -hankkeessa.

Koulutukseltaan Pia on oikeuspsykologi ja psykoterapeutti.

Pia on työskennellyt psykologina vankilassa ja oikeuspsykiatrisilla osastoilla. Hän tekee omalla toiminimellä psykologin ja psykoterapeutin vastaanottotyötä sekä toimii oikeuspsykologian konsulttina PsyJuridica asianajotoimistolle.


Pian kirja Narsistit vankilassa on kuvaus hänen kokemuksistaan vankilapsykologin työssä, ja on samalla kansantajuinen opas persoonallisuushäiriöiden ja psykopatian ymmärtämiseen sekä hoitoon.

Uhrien kokemukset ovat lähellä Pian sydäntä, ja siksi hän on mukana myös Uskontojen uhrien tuki ry:n ja Narsismin uhrien tuki ry:n toiminnassa.

Vapaa-ajalla Pia harrastaa tankotanssia, sisustamista ja tietysti lukemista.

Puolakka_edited.jpg
Puolakka

Petri Rainiala

petri_rainiala_7.jpg

Petri aloitti yli 40 vuotta kestäneen virkamiesuransa vuonna 1979 tullin rikostutkinta- ja tiedustelutehtävissä. 1990-luvun alussa Petri siirtyi Helsingin poliisilaitokseen huumerikostutkijaksi. Vuodesta 2001 lähtien hän toimi asiantuntija- ja tutkinnanjohtajatehtävissä huume-, väkivalta- sekä järjestäytyneen rikollisuuden parissa. Petri jäi eläkkeelle heinäkuussa 2021.

Poliisin päällystökoulutuksen jälkeen vuonna 2009 Petri suoritti Turun Yliopistossa oikeustieteen lisensiaatin tutkinnon. Tällöin hän tutustui myös tieteen haarana kriminologiaan, joka tarkastelee rikollisuutta yhteiskunnallisena ilmiönä. Petriä kiinnostaa ihmisten käyttäytyminen, sillä se selittää myös rikollista käyttäytymistä ja niiden syitä.

Vaikka Petrin työura ja mielenkiinto liittyy yhteiskunnan synkimpiin puoliin, vastapainoa antaa kuntoilu ja liikunta niiden eri muodoissa. Monipuolinen lukuharrastus kuuluu myös  Petrin päivittäisiin askareisiin. Joskus lukulistalla on jotain vähän kevyempääkin.

Rainiala

Linda Rantanen

Kirjoittaminen on ollut Lindalle suuri intohimo jo lapsuudesta saakka, mutta vuonna 2014 siitä tuli myös hänen ammattinsa.

Linda aloitti toimittajan uransa paikallislehden palstoilta ja siirtyi Alibin freelanceriksi. Sieltä ovet aukesivat muihinkin aikakauslehtiin. Vuodesta 2017 Linda toimi Iltalehden avustajana, kunnes aloitti vakituisessa työsuhteessa tammikuussa 2021.

Toimittajan töiden lisäksi Linda on tehnyt podcasteja. Storytelissa julkaistiin vuonna 2020 Lindan käsikirjoittamat Elämäntyönä rikos sekä Uhrien ääni -podcastit, ja vuonna 2021 hän teki Vera Miettisen kanssa Selvittämättömät -podcastin. Lindan Koodi 081 -miniäänikirjoja julkaistaan vuoden 2022 aikana Suplassa.  Lindalta on ilmestynyt jo kaksi kirjaa Deadline Kustannukselle, ja lisää kirjoja on työn alla. Perhesurmista kertova kirja Kun kukaan ei kuule julkaistaan kesällä 2022, ja Turussa sattuneita rikoksia käsittelevä teos Rikosten Turku myöhemmin samana vuonna.

Linda seuraa rikosaiheisia julkaisuja ja lukee rikoskirjallisuutta myös työajan ulkopuolella. Hän on kiinnostunut rikosten taustoista sekä ihmismielen toiminnasta. Vapaa-ajalla Linda rentoutuu nauttien terapialounaita ystävien kanssa, viettäen aikaa perheen parissa, halaillen puita sekä pitäen Netflix-maratoneja. Linda rakastaa Lappia ja haaveilee kirjoitusretriitistä erämaamökissä.

linda_rantanen_6.jpg
Rantanen

Liisa Saarijärvi

liisa_saarijarvi_1.jpg

Liisa Saarijärvi tekee suosittua Kuolemaantuomitut-podcastia. Päivätöikseen hän on sairaanhoitaja. 

Kaikenlainen rikoskirjallisuus ja varsinkin true crime ovat kiinnostaneet Liisaa nuoresta pitäen. Hän seuraa tiiviisti aihetta käsitteleviä dokumentteja, kirjoja ja elokuvia, ja nykyään varsinkin kuolemantuomioon liittyvät julkaisut hän katsoo tarkkaan. Liisa ei itse kannata kuolemantuomiota, mutta hänen mielestään aiheesta on hyvä keskustella Suomessakin. 

Liisan perheessä on aina kannustettu olemaan oma itsensä ja löytämään ne omat juttunsa. Sairaanhoitajan työ on Liisalle luontevaa, sillä jo nuorena hän oli mukana isoveljensä onnettomuuden jälkeen haavanhoidossa.

 

Liisalla on meneillään yleensä useampi projekti samanaikaisesti. Piiruntarkan lasten sairaanhoitajan työn vastapainoksi luova tekeminen kirjoittamisen parissa onkin vienyt hänet aikuisena mennessään. Lisäksi Liisa rentoutuu käsitöiden parissa. Kotona häärii kissa ja koira, joista jälkimmäinen pitää huolen siitä, että myös raitista ilmaa tulee tarpeeksi.

Motot: Monta rautaa tulessa ja Joka päivä voi oppia jotain uutta!

Liisan esikoisteos Kuolemaantuomitut - Neljän naismurhaajan tarina julkaistaan marraskuussa.

Saarijärvi

Jussi Wahe

Jussi on työskennellyt poliisina kolmen vuosikymmenen ajan, ja suuren osan siitä hän on toiminut väkivaltarikosyksikön eli murharyhmän tutkijana. Tällä hetkellä hän työskentelee ryhmänjohtajana yksikön yleisjaoksessa sekä tutkinnanjohtajana poliisitutkinta-asioissa kuten kadonneiden etsinnässä ja kuolemansyyntutkinnassa. Lisäksi Jussi on toiminut YK-rauhanturvaajana Libanonissa ja antanut virka-apua Thaimaan tsunamissa menehtyneiden tunnistamisessa. Jussi on Helsingin poliisilaitoksen uhrintunnistusyksikön yhteyshenkilö.

 

Jussi on menestynyt CrossFitin ikämiessarjoissa Suomessa ja kilpaillut lajissa ympäri Eurooppaa. Hän harrastaa myös kalastusta ja on osallistunut vuosittain valtakunnalliseen hauenkalastuskilpailuun työporukan kanssa. Jussilla on kolme lasta, joista vanhin valmistuu ylioppilaaksi. Kotona Jussia ilahduttaa bullmastiffipentu "Jimmy Hoffa" sekä kalju don sfinx -rotuinen kissa "Honey". Hermonsa Jussi nollaa kerran vuodessa lähtemällä kahden kaverin kanssa Lappiin retkeilemään ja kalastamaan.

 

Jussi kertoo kirjassaan Väkivallan Virkamies mieleenpainuvimmista keikoistaan. Lisäksi hän kuvailee kirjassa poliisin rikostutkintamenetelmiä ja kadonneiden etsinnän vaiheita. Jussi suunnittelee jo uuden kirjan kirjoittamista.

Jussi_Wahe_ulko__04.jpg
Wahe
YHTEYSTIEDOT
Onko sinulla rikosmaailmasta tarina kerrottavana? Haluaisitko kirjoittaa kirjan?
Lue lisää täältä tai ota suoraan meihin yhteyttä.

info@deadlinekustannus.fi

Kaj Franckin katu 1 TT 5

00750 Helsinki

bottom of page