Musta raivo png.png

MUSTA RAIVO

"Kaikki viha mitä eläessäni olin tuntenut, purkautui ulos."

 

"Hän oli minun ystäväni."

 

"Kuulin kun se huusi, että nyt sä kuolet."

 

"Se meni kotiinsa, ja palasi takaisin keittiöveitsen kanssa."

Kirjaa varten haastateltujen sitaatteja.

Rikostoimittajan ja tunnetun podcast-käsikirjoittajan Linda Rantasen Musta Raivo julkaistaan kesäkuussa 2021.

 

Musta raivo nostaa Suomen 2000-luvun rikoshistoriasta esiin neljä surmatyötä, joissa tekijänä on ollut alaikäinen nuori. Miten lapsesta tulee tappaja? Syntyykö joku pahaksi? Voitaisiinko lasten tekemiin surmatöihin puuttua ennaltaehkäisevästi? Tapahtumat käsitellään kirjassa tarinallisesti mutta faktaan perustuen. Tiedot on kerätty asiakirjoista sekä viranomaisten, asianosaisten ja nuorisopsykiatrien haastatteluista.

Kirjan tapaukset:

 

Vallilan puukotus (2020)

Viime vuonna Helsingin Vallilassa kaksi 16-vuotiasta ja yksi alle 15-vuotias puukottivat parikymppisen miehen julmalla ja raa'alla tavalla. Uhri kiidätettiin sairaalaan, mutta hän kuoli saamiinsa vammoihin. Tällä hetkellä kahta 16-vuotiasta syytetään oikeudessa taposta ja törkeästä ryöstöstä. Kirjassa kerrotaan tekijöiden taustat, tapahtumien kulku ja oikeuden käsittely.

 

Muhoksen poikakodin murha (2015)

16- ja 17-vuotiaat pojat surmasivat poikakodin nuoriso-ohjaajan rautaputkella. Pojat olivat jo hetken aikaa suunnitelleet pakoa poikakodista, ja hyökkääminen ohjaajan kimppuun oli osa suunnitelmaa. Toinen tekijöistä sai nuorena henkilönä tehdystä murhasta elinkautisen vankeusrangaistuksen. Toinen tekijöistä sai nuorena henkilönä tehdystä taposta kahdeksan vuotta ja neljä kuukautta vankeutta.  

 

Liikuntarajoitteisen naisen surma Salossa vuonna 2018

15-vuotias tekijä surmasi yhdessä täysi-ikäisen miehen kanssa 28-vuotiaan, liikuntarajoitteisen naisen. Tekijä tuomittiin alentuneesti syyntakeisena tehdystä murhasta yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen. Tekijän rikoskumppani määrättiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Tekijä on nuorin murhasta Suomessa tuomittu henkilö. 

 

Kotkan henkirikos (2009)

15-vuotias tekijä puukotti 17-vuotiaan tuttavansa Kotkan keskustassa sijaitsevassa Isopuistossa. Puukotusta oli edeltänyt riita liittyen yhteiseen ihastukseen. Riidan päätteeksi tekijä oli hakenut kotoaan keittiöveitsen, palannut puistoon ja surmannut uhrin. Syyttäjä vaati tuomiota murhasta, mutta oikeus tuomitsi taposta seitsemäksi vuoden vankeuteen (suoritti vain 1/3). Tekijä syyllistyi keväällä 2020 ammuskeluun Kotkassa, tapaus liittyi MC Hells Angelsiin. 

 

Kirja on saatavilla verkkokaupastamme ja myöhemmin SOK:n myymälöistä sekä Suomalaisesta kirjakaupasta. Äänikirja on yksinoikeudella Suplassa 19.7 asti, jonka jälkeen teoksen voi kuunnella kaikilla suomalaisilla äänikirjapalveluilla.

Linda Rantanen.png
Linda Rantanen

"Kirjoittaminen on ollut suuri intohimoni jo lapsuudesta saakka, mutta vuonna 2014 siitä tuli myös ammatti. Aloitin paikallislehden palstoilta, siirryin Alibin freelanceriksi ja siitä ovet aukesivat muihinkin aikakauslehtiin. Vuodesta 2017 toimin Iltalehden avustajana, kunnes siirryin sinne vakituiseen työsuhteeseen tammikuussa 2021.  Toimittajan töiden lisäksi olen käsikirjoittanut kaksi Storytelissä vuonna 2020 julkaistua podcastia: Elämäntyönä rikos sekä Uhrien ääni. Tällä hetkellä työn alla on Musta raivo-kirjan lisäksi rikosaiheinen podcast sekä pari muuta kirjaprojektia."