top of page
Narsistit_vankilassa-1.jpg

Olin tekemässä ensimmäistä vankilapsykologin sijaisuuttani eräässä vankilassa keskellä ei mitään, kun tapasin elämäni ensimmäisen psykopaatin. Kun menin kyseisen vangin sellin ovelle ja kyselin, miten hän saa aikansa kulumaan vankilassa, hän ilmoitti lukevansa vain suurmiesten elämäkertoja. Yksittäinen toteamus, joka olisi eri konteksteissa voinut merkitä montaa muutakin asiaa, mutta tässä tapauksessa kyseinen vanki piti itseään vähintään noiden suurmiesten veroisena, ellei jopa parempana.

Toinen psykopaattinen vanki jäi mieleeni,  kun annoin hänelle luettavaksi kriminaalipsykologi Robert Haren kirjan Ilman omaatuntoa. Kirjassa kerrotaan psykopaatin mielen maisemasta. Vanki luki kirjan ja totesi sen olevan kuin suoraan hänen elämästään. Psykopaateille ei ole vaikeaa tunnistaa ja myöntää olevansa psykopaatteja. Yksi osa psykopatiaa on siis sekin, ettei osaa kauhistella asiaa, joka normaalia ihmistä säikäyttäisi.

 

Mitä tapahtuu ympäristössä, jossa suurimmalla osalla on narsistisia tai psykopaattisia piirteitä? Vankilapsykologi Pia Puolakka kertoo true crime -kirjassaan Narsistit vankilassa oikeita tarinoita vangeista ja heillä esiintyvistä persoonallisuushäiriöistä. Kansantajuisesti kirjoitettu teos vie vankien mielenmaisemaan sekä selittää persoonallisuushäiriöisen käyttäytymistä. Kirja sopii niin heille, joita persoonallisuushäiriöt tai mielenterveysongelmat kiinnostavat, mutta myös heille, jotka haluavat tietää mielenkiintoisia yksityiskohtia vankien maailmasta suljetussa yhteisössä. 

bottom of page