top of page

"Turvaverkot pettivät"

Päivitetty: 16. maalisk. 2021

Koskelan teinisurmasta kertovan kirjan kirjoittaja ja MTV Uutisten rikos- ja oikeustoimittaja Tiia Palmén: – ”Nyt jälkikäteen on tärkeää tietää, mitkä osaset pettivät, missä tehtiin virheitä ja mitä olisi pitänyt tehdä toisin.”


Maanantaiaamuna 7. joulukuuta Koskelan sairaala-alueen puistosta löytyi 16-vuotiaan pojan ruumis. Kolme 16-vuotiasta poikaa otettiin nopeasti kiinni teosta epäiltynä, ja nyt heitä kaikkia syytetään murhasta. Kaksi pojista oli tuntenut uhrin päiväkodista saakka. Uhrin vanhemmat olivat hoitaneet toista näistä pojista, avanneet hänelle siis kotiovensa.

Nyt samat lapsuudenkaverit riistivät julmasti 16-vuotiaan pojan hengen, eikä varsinaista motiivia ole edes selvinnyt.

Jo ennen murhaa tekijät olivat pahoinpidelleet uhria useita kertoja. Poikien mukaan kyse oli “rankaisuleikistä”. Poliisin ja syyttäjän mukaan teot ovat olleet sadististisia ja julmia.


Koko tapahtumaketju on hyvin poikkeuksellinen, ja se on herättänyt valtavasti keskustelua ja kauhistelua. Osa lukee kaiken, mitä tapauksesta kerrotaan, osa ei halua tietää siitä mitään. Tapaus oli tietenkin järkyttävä, julma ja sadistinen, mutta emme voi sulkea siltä silmiämme.

Meidän on tiedettävä mitä tapahtui, koska vain siten voimme havahtua ja oppia. Vastaavanlaista tragediaa ei saisi tapahtua enää koskaan.

Vaikka uhri oli lastensuojelun asiakas ja moni aikuinen oli hänen lähellään, kukaan ei silti pystynyt poikaa suojelemaan. Koskelan uhrin turvaverkot pettivät pahemman kerran.

Nyt jälkikäteen on tärkeää tietää, mitkä osaset pettivät, missä tehtiin virheitä ja mitä olisi pitänyt tehdä toisin.


Koskelan teinisurmaa koskevassa kirjassa kerrotaan tapahtumien kulku tarinallisessa muodossa. Kirjan tiedot perustuvat viranomaislähteisiin, kuten poliisin esitutkintaan, oikeudenkäynnin aineistoon ja haastatteluihin.

Kirjan tarkoitus ei ole etsiä syyllisiä, vaan kertoa siitä, mikä kaikki johti raakaan rikokseen. Kirjassa tarina pyritään käsittelemään kaikkia osapuolia kunnioittavasti.


Työskentelen rikos- ja oikeustoimittajana MTV Uutisissa ja olen työni puolesta seurannut tiiviisti Koskelan teinisurmaa. Ennen tätä tapausta olen uutisoinut lukuisista isoista oikeudenkäynneistä, kuten Jari Aarnioon liittyvästä huumerikosvyyhdistä, Anneli Auerin murhasyytteistä ja Vilja Eerikan virkarikosjutusta. Olen tehnyt myös useita juttuja lastensuojelusta ja lapsiin kohdistuneista rikoksista. Silti Koskelan teinisurma on koskettanut ja järkyttänyt minua syvästi.


Koskelan uhrin elämä loppui aivan liian aikaisin, mutta hän ansaitsee sen, että me muut kuuntelemme hänen tarinansa ja otamme siitä opiksi.

817 katselukertaa3 kommenttia