top of page

DLK:n ensimmäinen vuosi ja katsaus tulevaisuuteen

Päivitetty: 24. jouluk. 2020

(Kirjoittaja on DLK:n kustannuspäällikkö)


Näin vuoden lopussa on hyvä tehdä tilinpäätös. En tarkoita pelkkää numeroiden tuijottamista, vaikka luvut ovatkin tärkeät.


DLK:n taival alkoi virallisesti maaliskuussa, mutta ensimmäinen kirja julkaistiin syyskuussa. Oli uhkarohkeaa perustaa uusi yritys keskellä koronakriisiä. Toisaalta tiesin, että kirjoja luetaan ja kuunnellaan nyt entistä enemmän.

Ensimmäisinä kuukausina teimme sopimukset muun muassa BookBeatin, Storytelin, Nextoryn ja Lehtipisteen kanssa. Oli hienoa, miten hekin näkivät heti, miten mielenkiintoisia tarinoita meiltä on tulossa.


DLK:n ensimmäinen kirja julkaistiin syyskuussa. Elinkautinen kertoo murhasta tuomitun räppärin tarinan. Tämä elämäkerta on hyvä kertomus siitä, miten kuka tahansa voi muuttaa elämänsä suuntaa.

Joulukuussa julkaisimme kaksi kirjaa: Narsistit vankilassa ja Eerikan.Oikeuspsykologi Pia Puolakan kirjassa käsitellään persoonallisuushäiriöitä vankilaympäristössä ja selitetään kansantajuisesti esimerkiksi narsistista käytöstä. Kun luin kirjaa itse, en malttanut lopettaa ennen kuin vasta viimeiseen sivuun. En ole koskaan lukenut niin lempeää ja lähelle tuovaa kuvausta vaikkapa psykopatiasta.Eerika-kirjan kirjoitin itse. Prosessi oli pitkä, mutta kirjan valtava menestys yllätti silti. Ensimmäinen painos myytiin loppuun viikossa ja äänikirjaa on kuunneltu jo tuhansia kertoja. Saan myös päivittäin palautetta kirjasta. Kirjan tekoprosessin aikana lähes jokainen sanoi, ettei aio lukea kirjaa. Nyt palautteissa toistuu, että lähes jokaisen mielestä kaikkien tulisi lukea kirja. Eerika-kirjan lisäksi myös Elinkautinen ja Narsistit vankilassa ovat kiinnostaneet lukijoita yli odotuksien.DLK:n yksi tärkeimmistä arvoista ja strategiasta liittyy hyväntekeväisyyteen. Onkin ollut hienoa, että olemme jo nyt ensimmäisenä vuonna pystyneet tekemään lahjoituksia. Ensimmäisen lahjoituksen teimme Sininauhaliitolle, ja toinen lahjoitus meni suoraan avun tarvitsijalle. Autoimme yksinhuoltajaäitiä maksamalla hänen 16-vuotiaan pojan jalkapalloharrastuksen kausimaksuja yhteensä 560 euroa.Onnistumisien ja voittojen keskellä kommelluksilta ei kuitenkaan täysin vältytty. Esimerkiksi Eerika-kirjan tilauksien määrä yllätti täysin. Suuri määrä aiheutti sen, että osa kirjoista ei koskaan päätynyt asiakkaille asti. Virheistä on nyt kuitenkin opittu, ja oli hienoa nähdä, miten ymmärtäväisiä asiakkaat ovat olleet. Kiitos siitä. Kovakantista Eerika-kirjaa on taas heti ensi vuonna saatavilla.


Yksi tärkeimmistä DLK:n investoinneista on ollut oma sometiimi. Heidän panoksensa kustantamon menestykseen näkyy DLK:n Instagramissa ja Facebookissa. Kirjapodi Oy teki ison työn siinä, että yrityksemme sai näkyvyyttä oikeissa paikoissa.


Vuosi 2021 tulee olemaan DLK:lle suunnan näyttäjä, ja uskon, että kustantamoalallakin tapahtuu suuria muutoksia. Murroksen tuulet ovat puhaltaneet jo pitkään, mutta ensi vuonna näemme tulevaisuuteen entistä paremmin. DLK:lla on joka tapauksessa suuria suunnitelmia, ja niistä osan voin jo nyt paljastaa – ainakin osittain.

Vuonna 2021 DLK panostaa erityisesti äänikirjoihin. Perinteistä kirjaa ei unohdeta, mutta äänikirja tulee olemaan ykköstuotteemme. Luvassa on muun muassa maamme huippuluokan rikostoimittajien tietokirjoja vuosikymmenien puhutuimmista rikoksista sekä ruotsinsuomalaisen ambulanssikuskin kertomus työstään. Viimeiseksi mainitussa kerrotaan, mitä ammattilaisen päässä liikkuu, kun hän joutuu keskelle perhesurmaa. Vaikka kirja on vielä tekovaiheessa, kävin itse kaikki mahdolliset tunteet läpi käsikirjoitusta lukiessani.

Vuosi 2021 on DLK:lle myös rikosmaailman elämäkertojen kultavuosi.


Kirjojen lisäksi tuomme markkinoille kirjan kirjoittamisen verkkokursseja ja koulutuksia, etsimme lisää yhteistyökumppaneita sekä aloitamme tarjonnan laajentamisen myös ulkomaille. Suunnitelmia on myös siitä, että ensi vuonna kustannamme rikosaiheisiin liittyvää kaunokirjallisuuttakin.


Toivottavasti tuleva vuosi on yhtä antoisa kuin tämäkin. Haluankin nyt kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita ja jälleenmyyjiä, mutta erityisesti olen kiitollinen teille – lukijoille. Ilman yleisöä ei olisi kirjoja.


Rauhallista ja rikoksetonta joulua sekä upeaa uutta vuotta 2021!

Vera Miettinen

DLK:n kustannuspäällikkö
Jokaisen tarina on ainutlaatuinen.

115 katselukertaa1 kommentti