top of page

Kohti parempaa maailmaa

Vuoden lopussa on hyvä katsoa hetki menneeseen.


Deadline Kustannuksen matka on ollut mieletön. Se sai alkunsa tarinoista. Huomasin työssäni rikostoimittajana, miten paljon mielenkiintoisia tarinoita jäi kertomatta, koska lehtien sivujen tila on rajallinen. Kirjoitin DLK:n tarinan ensimmäiset sivut vuonna 2016 liiketoimintasuunnitelman muodossa. Uskoin, että ihan tavallisten ihmisten tarinat tulevat kiehtomaan entistä enemmän. Yksi ensimmäisistä kirjoistamme oli vankilapsykologi Pia Puolakan Narsistit vankilassa. DLK:sta oli olemassa silloin vain raakile ja minun sanani. Olenkin valtavan kiitollinen, että Pia uskoi DLK:hon.


Näin Pian kirjasta on kirjoitettu tai sanottu:

”Suosittelen kirjaa. Avaa hyvin syitä ihmisten käytöksen takana. Hyvin kirjoitettu ja kiinnostava läpileikkaus ihmismielen kummallisuuksien ymmärtämiseen.”


Ensiaskeleet menestykseemme tapahtuivat, kun Storytel, Nextory ja BookBeat uskoivat, miten upeita ja tärkeitä kirjoja olemme julkaisemassa. Sopimukset näin isojen toimijoiden kanssa ei ollut itsestäänselvyys, ja olen heidän luottamuksestaan äärimmäisen kiitollinen. Äänikirjojen myynti on ollut meille alusta asti elinehto.

Kun Eerika-kirja julkaistiin joulukuussa 2020, se ei ollut kovakantisena missään myynnissä. Olin kyllä ottanut yhteyttä moneen eri toimijaan. Kun aikaa oli kulunut muutama kuukausi ja teos siivitti suosiotaan, Suomalaisesta Kirjakaupasta soitettiin, että ”nyt meidän pitää saada tuo kovakantinen Eerika-kirja meille myyntiin”. Käsittääkseni näin ei tapahdu ikinä.


Ensimmäisinä kuukausina pakkailin omin pikku kätösin satoja kirjoja laatikoihin ja kuskasin niitä eteenpäin niin Postin kautta kuin suoraan Kirjavälitykselle Hyvinkäälle. Prisma sekä Suomalainen Kirjakauppa ovat jatkossakin olleet yksi kasvutarinamme isoista peruspilareista.


Eerika-kirjasta on tullut satoja palautteita. Tässä yksi niistä:


”Itse lastensuojelulaitoksessa työskentelevänä pidän tätä kirjaa tärkeänä. Tämä voi pahimmillaan olla se tulos, kun kaikki menee lastensuojelussa pieleen. Toivon, että koskaan ei enää käy näin, ainakaan sen vuoksi, että me työtämme tekevät ihmiset emme suojelisi lapsia. Tätä lukiessa tuntuu todella uskomattomalta, että tämä lapsi asui kotona. Ammatillisesti tämä vahvisti minua niin, että jos koskaan ikinä epäilen, että lasta kohdellaan kaltoin, en jätä yhtäkään kiveä kääntämättä. Jatkan työtäni ja teen sitä kuten tähänkin asti niiden lasten vuoksi, jotka minulle on työni puolesta ohjattu.”


Muutama kuukausi sitten sain erään yliopiston rehtorilta viestin: ”Hei, me käytämme kirjaasi täällä yliopistolla opetuksen tukena.” Rehtori kertoi, että opiskelijat lukivat kirjan kolmessa osassa ja tekivät siitä erilaisia tehtäviä. Syyslukukauden lopussa he kirjoittivat Eerikan tarinan niin sanotusti uudestaan siitä hetkestä, kun hänet sijoitettiin.

Vuonna 2021 DLK:n tarina vahvistui entisestään. Julkaisimme Linda Rantasen teoksen Musta Raivo. Se kertoo nuorten tekemistä henkirikoksista, ja sekin oli lukijoiden suosikki.

Tässä on yksi palaute kirjasta:

”Teos oli hurjaa kuunneltavaa sen surullisuuden vuoksi. Kirja herättää kuuntelijan ajattelemaan maamme huonovointisten nuorten tilanteita ja apua, jota he eivät saaneet. Teos on yhteiskunnallisesti tärkeä, puhutteleva, mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä. Suosittelen kuuntelemaan.”


Kesällä julkaisimme Tiia Palménin kirjan Koskelan teinisurma. Kirjaan liittyvät kahvipöytäkeskustelut ennen julkaisua olivat aikamoisia, mutta julkaisun jälkeen teoksen loistava toteutus sulki arvostelijoiden suut. Paitsi positiivisen palautteen. Ja sitähän tuli. Näin kirjasta muun muassa sanotaan:


”Mitä voimme oppia? Paljon. Asiallinen, toteutettu hyvällä maulla. Ei tunkeudu eikä loukkaa. Suosittelen kaikille! Varsinkin nuorten kanssa työskenteleville ja vanhemmille.”

Muutama kuukausi julkaisun jälkeen Tiia sai viestin uhrin omaisten asianajajalta. Hän totesi, että teos on hienosti toteutettu.


Lokakuussa 2021 julkaisimme Rebekka Härkösen teoksen Valmis tappamaan – Kaksinkertaisen elinkautisvangin tarina. Kirja kertoo muun muassa siitä, kun rikollisjärjestö United Brotherhood masinoi elinkautisvangin hyökkäämään Härkösen kimppuun.

Teoksesta sanotaan näin:

”Hyvä kirja! Se on oivallinen katsaus rikollisuuteen ja myös vertaa hyvin eri maiden versioita elinkautistuomioista.”


Linda Rantasen toinen kirja Rikosten Rauma räjäytti kovakantisten myynnin. Pelkästään Rauman Prismassa kirjaa myytiin 1 700 kappaletta. Tämä on valtava määrä myyntiä yhdestä kaupasta.

Näin kirjasta sanotaan:

”Mielenkiintoinen läpileikkaus Rauman rikoshistoriaan. Konkaripoliisien kertomat esimerkit elävöittävät tarinoita.”

Tästä sarjasta seuraava kirja Rikosten Turku julkaistiin syyskuussa 2022. Ensi vuonna Linda matkustaa Rovaniemelle.


Loppuvuodesta 2021 näytimme jälleen, miten tehdään suurta yleisöä kiinnostava kirja, eli sellainen, jota luetaan ihan hemmetisti. Kari Hautamäen kirja Et sinä (vielä) kuole