top of page

Koskelan teinisurma -kirjan usein kysytyt kysymykset

Koskelan Teinisurma on varmasti yksi Suomen kohutuimmista true crime -kirjoista. Joulukuussa 2020 tapahtunut julma henkirikos käsitellään kirjassa perinpohjaisesti, ja 16-vuotiaan pojan murhaan johtaneita syitä sekä taustoja analysoidaan huolellisesti. Henkirikoksella on ollut valtava yhteiskunnallinen vaikutus ja se on nostanut esiin monta epäkohtaa, joihin teoksella halutaan puuttua pian. Olemme vastanneet useimmiten kysyttyihin kysymyksiin tässä kirjoituksessa.


 

Henkirikoksen tausta

Kirja kertoo Helsingin Koskelassa joulukuussa 2020 alaikäisten tekemän henkirikoksen taustoista sekä oikeuden käsittelystä. Vakavan ja raa’an henkirikoksen uhriksi joutui 16-vuotias poika, joka kärsi pitkään kiusaamisesta. Kirjassa kerrotaan laajasti kiusaamisväkivallasta sekä valotetaan lukijoille sellaisia merkkejä, joita meidän kaikkien olisi hyvä tunnistaa ajoissa.


Miksi kirja julkaistaan näin nopealla aikataululla?

Vastaavien tilanteiden torjuminen ja ennaltaehkäiseminen on tärkeää. Tämä kirja on kirjoitettu nopealla aikataululla siksi, että riittämättömyyden ja epäkohtien nostaminen nuoriso- ja mielenterveystyössä on saatava valokeilaan heti. Esimerkkinä voimme käyttää Vilja Eerikasta kertovaa kirjaa, jolla oli valtava vaikutus erityisesti lasten kanssa työskentelevien keskuudessa. Voidaankin siis kysyä, jos Vilja Erika -kirja olisi julkaistu aiemmin, olisiko sen vaikutukset ulottuneet tähän päivään merkittävällä tavalla?


Kirja keskittyy suurelta osin aikaan ennen uhrin kuolemaa, ja siitä on jo olemassa valtavasti viranomaisten tietoa. Seuraamme tapauksen oikeuskäsittelyä ja jatkamme edelleen tapauksen parissa työskentelyä. Tarkoituksena on myös tehdä kirjaan jatkoluku sen jälkeen, kun tuomiot annetaan ja poliisi tekee päätöksen, aloitetaanko koulusta tai lastensuojelun toimesta esitutkintaa.


Onko uhri tai hänen omaisensa otettu huomioon kirjan sisällössä, sen markkinoinnissa tai siinä, että julkaisu tehdään näin nopeasti?

Teos on kirjoitettu herkästä ja vaikeasta aiheestaan huolimatta hienotunteisesti. Kaikessa kirjaan liittyvässä otetaan ensisijaisesti huomioon uhri ja hänen läheisensä. Uhrista kerrotaan kirjassa kunnioittavasti, eikä hänen tai kenenkään muunkaan oikeita nimiä julkaista.


Kun on kyse kirjan julkaisupäätöksestä, kustantajan on kuitenkin otettava huomioon laajemmat vaikutukset. Uhrin omaiset eivät tule välttämättä koskaan hyväksymään sitä, miksi teos julkaistaan, mutta kustantajana pohdimme kokonaiskuvaa. Koskelan teinisurmalla on niin valtava vaikutus yhteiskuntaamme, ja vaikka omaiset ovatkin kokeneet käsittämätöntä tuskaa, tämä rikos on koskettanut myös koko Suomea. On elintärkeää, että tarina kerrotaan avoimesti ja objektiivisesti sekä mahdollisimman laajasti.


Pääsevätkö tekijät kirjassa selittelemään tekojaan?

Teoksessa nostetaan esille teon taustoja, mutta ei siten, että tekijät voisivat välttää joutuvansa vastuuseen. Kirjassa käsitellään laajasti kiusaamista sekä nuorten tekemiä henkirikoksia. Kirjan yksi merkittävimmistä tarkoituksista on oppia tapauksesta jotain niin, että vastaavanlaiset tragediat voitaisiin jatkossa estää. On tärkeää, että kiusaamiseen ja käytöshäiriöihin puututaan ajoissa, että väkivaltarikoksia pystytään ennaltaehkäisemään tehokkaammin.


” Viranomaistenkin toiveena on, että näin kamala teko synnyttäisi keskustelua, herättäisi viranomaisia tutkimaan toimintaansa ja saisi vanhempia sekä koulua katsomaan lapsien perään. Tarvitsemme kirjoituksia ja keskustelua, jotta minkäänlaista muutosta voi tapahtua.”

– Tiia Palmén, rikos- ja oikeustoimittaja.


Eikö ole väärin, että tällaisella aiheella rahastetaan?

Kirjan kustantamiseen liittyy valtavasti kuluja, ja suuri osa tuotoista menee niiden kattamiseen. On kuitenkin totta, että jokaisesta kirjasta tulee myös voittoa. Se on myös edellytys kustantamon toiminnalle. Ilman rahaa ei luonnollisesti ole liiketoimintaa. Rahaa tärkeämpää on kuitenkin katsoa kustantajan arvoja sekä niiden toteutumista. Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden lisäksi teemme jokaisesta kirjasta lahjoituksia hyväntekeväisyyteen. Osa Koskelan teinisurmasta kertovan kirjan tuotoista lahjoitetaan Mielenterveyden keskusliiton nuorten toiminnalle vähäosaisten perheiden tukemiseksi.


Mitä minun on hyvä tietää kirjasta?

Kirja on julkaistu 5.7.2021, ja se on saatavilla verkkokaupastamme sekä myöhemmin SOK:n myymälöistä ja Suomalaisesta kirjakaupasta. Äänikirja on yksinoikeudella Suplassa 6.8. asti, jonka jälkeen teoksen voi kuunnella kaikissa suomalaisissa äänikirjapalveluissa.

Kirjassa on annettu ennalta sisältövaroitus, jos lukija ei halua tietää yksityiskohtia uhrin kokemasta väkivallasta tai murhaillan tapahtumista.


Kirjassa tulee esille asioita, joita poliisitutkinnassa ja oikeudenkäynnissä on selvinnyt, mutta haastattelujen avulla kirjassa avataan myös taustaa tapahtumille. Teoksessa käsitellään myös yleistä tietoa nuorten tekemistä henkirikoksista, koulukiusaamisesta, lastensuojelusta ja uhrien omaisten tuskasta.

457 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki