Koskelan teinisurma -kirjan usein kysytyt kysymykset

Koskelan Teinisurma on varmasti yksi Suomen kohutuimmista true crime -kirjoista. Joulukuussa 2020 tapahtunut julma henkirikos käsitellään kirjassa perinpohjaisesti, ja 16-vuotiaan pojan murhaan johtaneita syitä sekä taustoja analysoidaan huolellisesti. Henkirikoksella on ollut valtava yhteiskunnallinen vaikutus ja se on nostanut esiin monta epäkohtaa, joihin teoksella halutaan puuttua pian. Olemme vastanneet useimmiten kysyttyihin kysymyksiin tässä kirjoituksessa.


Henkirikoksen tausta

Kirja kertoo Helsingin Koskelassa joulukuussa 2020 alaikäisten tekemän henkirikoksen taustoista sekä oikeuden käsittelystä. Vakavan ja raa’an henkirikoksen uhriksi joutui 16-vuotias poika, joka kärsi pitkään kiusaamisesta. Kirjassa kerrotaan laajasti kiusaamisväkivallasta sekä valotetaan lukijoille sellaisia merkkejä, joita meidän kaikkien olisi hyvä tunnistaa ajoissa.


Miksi kirja julkaistaan näin nopealla aikataululla?

Vastaavien tilanteiden torjuminen ja ennaltaehkäiseminen on tärkeää. Tämä kirja on kirjoitettu nopealla aikataululla siksi, että riittämättömyyden ja epäkohtien nostaminen nuoriso- ja mielenterveystyössä on saatava valokeilaan heti. Esimerkkinä voimme käyttää Vilja Eerikasta kertovaa kirjaa, jolla oli valtava vaikutus erityisesti lasten kanssa työskentelevien keskuudessa. Voidaankin siis kysyä, jos Vilja Erika -kirja olisi julkaistu aiemmin, olisiko sen vaikutukset ulottuneet tähän päivään merkittävällä tavalla?


Kirja keskittyy suurelta osin aikaan ennen uhrin kuolemaa, ja siitä on jo olemassa valtavasti viranomaisten tietoa. Seuraamme tapauksen oikeuskäsittelyä ja jatkamme edelleen tapauksen parissa työskentelyä. Tarkoituksena on myös tehdä kirjaan jatkoluku sen jälkeen, kun tuomiot annetaan ja poliisi tekee päätöksen, aloitetaanko koulusta tai lastensuojelun toimesta esitutkintaa.