top of page

Kuinka kirjoitan kirjan?

Päivitetty: 16. maalisk. 2021

Kirjan kirjoittaminen kuulostaa valtavalta projektilta. Sitä se tavallaan onkin, mutta ei missään nimessä mahdotonta. Sinustakin voi olla kirjailijaksi, vaikket sitä olisi ehkä aiemmin uskonut.


1. Orientoidu


Kirjan kirjoittaminen on rankka ja aikaa vievä prosessi - olethan valmistautunut tähän?

Varmistathan, että elämässäsi on tilaa kirjoittamiselle.


2. Valmistaudu ja kalenteroi


Kirjan kirjoittaminen vie aikaa yleensä vähintään vuoden. Vuosikin on jo tiukka tavoite, eli varaudu pidempäänkin matkaan. Kirjailijan pitää olla valmis sitoutumaan pitkäjänteisesti.


3. Palastele


Jaa kokonaisuus pienempiin osiin. Kappalesuunnitelma on tärkein työkalusi. Kun kirjoitat kirjan Deadline Kustannuksen kanssa, saat kustannustoimittajalta apua kappalesuunnitelman tekoon ja aikataulutukseen.


4. Taustoita


Hyvän taustatyön merkitystä ei voi korostaa tarpeeksi. Haastattele ihmisiä ja etsi tietoa monipuolisesti luotettavista lähteistä. Vaikka kirjoittaisit henkilön kokemukseen perustuvaa tarinaa tai romaania, lähteet tuovat tukea ja syvyyttä.


5. Johda itseäsi


Oman työn johtaminen ei ole ihan helppoa. Se vaatii harjoittelua. Ei kannata jäädä odottamaan inspiraatiota. Joskus paras keino edetä kirjaprojektissa on kirjoitusloma. Raivaa siis kalenteristasi tilaa esimerkiksi kaksi viikkoa, ja keskity sen ajan vain kirjan kirjoittamiseen.

6. Tunnista tunteet


Luovaan työhön kuuluu erilaiset tunnetilat. Kun on isosta prosessista kyse, tunteet heittelevät. Itsensä ja kirjan kyseelanalaistaminen on normaalia. "Kiinnostaako tämä ketään?" tyyppiset ajatukset saattavat hiipiä mieleesi. Epäusko on kuitenkin ohi menevää. Muista, että parempia päiviä tulee ja välillä kirjoitustyö sujuu kuin itsestään.


7. Pyydä tukea


Tukijoukoissa on valtava voima! Kerro suoraan läheisillesi, että tarvitset apua ja tukea kirjoitusprosessissa. Ilmaise, millaista apua tarvitset. Henkistä sparrausta vai käytännön jeesiä kotona? Jos vain mahdollista, nyt on hyvä hetki hankkia extra-apua. Joillekin se voi olla siivouspalvelut, joillekin lastenhoito. Toiset tarvitsevat ystävän tukea kirjan aiheen pallottelussa.


8. Etsi kirjoituspesä


Löydä oma paras paikkasi kirjoitustyölle. Joku vaatii täydellisen hiljaisuuden, joku taas elävämmän ympäristön, kuten kirjaston, co working -tilan tai kahvilan. Toiset haluavat kuunnella kirjoittaessa musiikkia, toiset taas laittavat korvatulpat korviin. Varaa lähelle juomista, välipalaa tai mitä vain ikinä tarvitset tehdäksesi olosi mahdollisimman mukavaksi. Panosta työergonomiaan ja mukavuuteen.


9. Blokkaa häiriötekijät


Some ja muiden ilmoitusten mykistäminen kannattaa. Kännykän jatkuvan vilkuilun jättäminen vaatii itsekuria mutta huomaat pian positiivisen vaikutuksen keskittymiseesi. Jokainen ulkoinen häiriötekijä katkaisee ajatuksesi, ja sen jälkeen kestää taas tovi päästä takaisin kiinni kirjan tekoon. Säästät aikaa ja vaivaa kun keskityt vain yhteen asiaan kerrallaan.


10. Pidä kiinni kirjoitusrytmistä


Kirjoitustyöhön menee ylimääräistä aikaa, jos kirjoitat harvoin. Jos kirjoitat vain kerran kuukaudessa, joudut käyttämään paljon aikaa siihen, että pääset taas sisälle tarinaan. Parhaat tulokset saat yleensä silloin, kun kirjoitat joka päivä. Tee itsellesi tavoite kirjoittaa esimerkiksi päivittäin yhteensä 100 sanaa.


Deadline Kustannus etsii jatkuvasti uusia tarinoita ja kirjailijoita. Lue lisää tästä.
Jos tunnet kirjailijan tai sellaiseksi haluavan, jaa tämä blogi alla olevien linkkien avulla.
335 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page