top of page

Kun alaikäinen tappaa

Päivitetty: 1. kesäk. 2021

Miksi viime vuonna alaikäisten henkirikollisuudessa oli selkeä piikki? Miten nuori kykenee surmaamaan? Etenkin jälkimmäinen kysymys on vaivannut minua pitkään, ja siksi halusin kirjoittaa aiheesta kirjan. Erityisesti minua kiinnosti, millaisia yhtäläisyyksiä henkirikokseen syyllistyvien nuorten taustoista löytyy.

Vuoden 2020 aikana alaikäisen tekemiä henkirikoksia oli reilusti enemmän kuin aiemmin kuluneina viitenä vuotena. Viime vuonna poliisin tietoon tuli 45 henkirikosta tai sen yritystä, joissa tekijäksi epäiltiin alle 18-vuotiasta. Aiemmin nuorten tekemiä henkirikoksia oli vuosittain 9–16.

Vaikka tiettyä kaavaa nuorten tekemissä henkirikoksissa ei vaikuta olevan, taustalta löytyy usein laitos- ja päihdekierteitä, kaltoinkohtelua, väkivaltaa ja laiminlyöntejä.


Kesällä julkaistavassa kirjassani Musta Raivo kerrotaan Suomessa 2000-luvulla tapahtuneista henkirikoksista, joissa tekijänä on ollut alaikäinen. Teoksessa kuultavien nuorten tekemien henkirikosten avulla pystymme rakentamaan kokonaiskuvan tapahtumien kulusta. Myös tekijöiden sekä ammattilaisten haastattelut valottavat henkirikokseen syyllistyneen nuoren elämää.

Kirjassa noudatetaan journalistisia periaatteita, ja esitetyt tiedot ovat peräisin viranomaislähteistä sekä asianomaisten haastatteluista. Tapahtumat kerrotaan tarinallisin keinoin. Tarpeeton uhrien kärsimyksellä tai veriteoilla mässäily ei kuitenkaan kuulu laadukkaaseen true crimeen, ja tämän takia olen häivyttänyt kyseisiä tietoja.Teos pyrkii suojelemaan uhreja eikä puolustele rikoksen tekijöitä, mutta kattavan kokonaiskuvan saamiseksi on oleellista kuulla myös syytettyjä tai syyllisiä sekä heidän lähipiiriään. Tämän vuoksi olen haastatellut kirjaa varten myös heitä.


Yksi kirjassa esiintyvistä tapauksista on Muhoksen poikakodissa heinäkuussa 2015 tapahtunut surmatyö. Teosta tuomittiin kaksi alaikäistä poikaa, joista toinen sai päätekijänä elinkautisen vankeusrangaistuksen nuorena tehdystä murhasta.


Muhoksen tapauksen lisäksi kirja käsittelee Helsingin Vallilassa viime vuonna tapahtunutta puukotusta, liikuntarajoitteisen naisen surmaa Salossa vuonna 2018 sekä 15-vuotiaan tekemää henkirikosta Kotkassa vuonna 2009.


Yhden kirjassa käsitellyn henkirikoksen tekijän kohdalla tarina on tavallisuudesta poikkeava, sillä hänet on adoptoitu lapsena Thaimaasta.

Adoptiolasten ongelmat ovatkin yksi vaiettu aihe, ja kirjassa käsitellään myös sitä haastattelujen ja asiantuntijalausuntojen kautta.Musta raivo - neljä nuoren tekemää henkirikosta julkaistaan kesäkuussa 2021. Lue kirjasta lisää täältä.

202 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki