Miksi murhaaja saa kertoa tarinansa?

Päivitetty: 1. marras 2020

(Kirjoittaja on Deadline Kustannuksen kustannuspäällikkö)


Istuin parvekkeella, koska sisällä happi tuntui loppuvan. Kädet hikoilivat ja ajatuksen juoksu sumeni. Katsoin pöydällä olevaa puhelinta ottaakseni sen käsiin ja etsiäkseni oikean numeron, mutta jähmetyin. Edessä oli urani – ja yksi elämäni – vaikein puhelu. 

Deadline Kustannuksen ensimmäinen kirja Elinkautinen julkaistiin syyskuun alussa. Prosessi alkoi jo alkuvuodesta 2018, kun Sonny Henry Nyman kertoi, että hän haluaisi kirjoittaa kirjan. Olin tavannut Nymanin aiemminkin työn merkeissä, ensimmäisen kerran vuonna 2014. Esimerkiksi yhteen lehtiartikkeliin haastattelin Nymania hänen työstään nuoren virallisena tukihenkilönä. Nyman oli käynyt myös luennoimassa kokemusasiantuntijana muun muassa sosiaalialan opiskelijoille, ja tein siitäkin lehtiartikkelin. Vielä tuolloin Nyman istui elinkautista vankeusrangaistustaan murhasta.  

Nyman on tuttu minulle myös niiltä ajoilta, kun olimme kumpikin alle 15-vuotiaita. Tiesin myös uhrin. Uhrin hyvä ystävä on myös minun lapsuudenystäväni. Puhelu, jonka olin soittamassa, oli uhrin ystävälle, minun lapsuudenystävälleni.

Olimme sopineet seuraavalle päivälle tapaamisen niin kuin joka vuosi. Näemme nykyään harvoin, mutta joka kerta jatkamme samasta, mihin edellisellä kerralla jäimme.