top of page

Millainen henkilö tekee perhesurman?

Päivitetty: 24. helmik. 2021

Tyypillisesti Suomessa luonnehditaan henkirikosten tekijöitä syrjäytyneiden ja päihteitä käyttävien teoiksi. 60 prosentilla heistä on aiempia rikostuomioita. Tekijä on tekohetkellä humalassa peräti 80 prosentissa näistä tapauksista. Kuitenkin oman lapsen surmaajat poikkeavat tästä profiilista. Tässä blogissa esitellään lähteisiin perustuvat kuvitellut profiilit isästä, joka surmaa perheensä ja itsensä sekä äidistä, joka surmaa pienen lapsensa.Ex-vaimon ja lapsen surmannut isä, 44 v. Avioliitossa. Yrittäjä.


Yrityksessä on ollut ollut jo pitkään taloudellisia vaikeuksia. Isä on ollut satunnaisesti aggressiivinen vaimoa ja kahta lastaan kohtaan, mutta vaimo ei ole uskaltanut kertoa tästä kenellekään. Perhe asuu omakotitalossa, ja naapurit eivät aavista ongelmien tasosta mitään, vaikka ovatkin joskus ihmetelleet mustelmia lasten kasvoilla.


Pari kertaa pahemman riidan aikana isä on ääneen uhannut itsemurhalla. Hänellä ei ole rikosrekisterimerkintöjä. Mies on ollut masentunut jo pitkään, mutta masennusta ei ole hoidettu. Hän on kuitenkin ollut työterveyteen yhteydessä uniongelmien takia. Ei ole kuitenkaan halunnut mennä työpsykologille, vaikka näin työterveyslääkäri kehotti.


Viime aikoina taloudelliset vaikeudet ovat eskaloituneet niin, että miehen yritys on pahasti velkaantunut ja isä ei tiedä mitä tehdä. Perheen talo ja kaikki omaisuus on kiinni yrityksessä. Mies epäilee vaimoa pettämisestä, ja tuntee otteensa löystyneen vaimostaan. Vaimo on uhannut erolla, ja sanonut hakevansa yksinhuoltajuutta vedoten miehen väkivaltaisuuteen. Eräs lauantai on liikaa. Mies on aiemmin päivällä todennut tietokoneen ääressä, että yritys on mennyttä, samoin hänen kunniansa, näyttävä kotinsa ja autonsa. Vaimo tulee hieman liian myöhään kotiin. Isä on varma, että hän on ollut pettämässä. Tuon illan jälkeen perhettä ei enää ole.Millainen on perhesurmaajan profiili?

Vauvan surmannut äiti, 33 v.

Kotiäiti, yksinhuoltaja.


Naisella on ennestään kaksi alle kouluikäistä lasta exän kanssa, jonka kanssa ero on tullut odottaessa kolmatta lasta.


Nainen on aiemmin hakenut apua kunnan terveysasemalta henkiseen väsymykseen.

Kolmas lapsi tuli maailmaan keisarinleikkauksella. Äiti koki pian lapsen syntymän jälkeen lapsivuodepsykoosin. Ensin vaikutti siltä, että äiti toipui täysin, mutta hoitotaho on kirjannut raskauden jälkeisen masennuksen viimeaikaisten yhteydenottojen perusteella.


Äiti kokee vahvaa riittämättömyyttä arjessa, myös rahat ovat olleet tiukilla. Äiti on kokenut vahvaa stressiä exän takia, jonka nainen kokee vainoavan häntä ja lapsia. Mies saattaa tuijottaa sisään ikkunasta, tai yrittää hakea isompia lapsia tarhasta. Exä on arvaamaton käytökseltään ja peliriippuvainen. Kahdella isommalla lapsella on käytöshäiriöitä, joista äiti syyttää exää. Uusimmalla perheenjäsenellä, 6 kk vanhalla vauvalla, on ollut paljon terveysongelmia ja paha koliikki.


Äiti on valvonut viikkokaupalla. Lapsi ei tunnu pitävän maitoa tai ruokaa sisällään lainkaan. Tulevaisuus vaikuttaa täysin toivottomalta, äiti ei näe valoa tunnelin päässä. Hän ei usko pääsevänsä vainoavasta exästä ikinä eroon. Pienin vauva on poika, ja äiti pelkää, että hänestä tulee kuin isänsä. Äiti kokee lapsen olleen virhe, koska pian saatuaan tietää raskaudesta tehtiin myös eropäätös. Äiti katuu, ettei tehnyt aborttia. Hänellä ei ole tukijoukkoja lähellä, koska muutti exänsä takia toiselle puolelle Suomea. Eräänä iltana vauva ei vaan nukahda, vaan huutaa viidettä tuntia. Äiti haluaa vain hetken hiljaisuutta.


🆘
Jos huomaa, että lapsi on uhattuna tai vaarassa, on toimittava ja otettava yhteyttä viranomaisiin.
Mikäli sinulla tai läheiselläsi on epätoivoisia ajatuksia, hae apua nyt. Suomen Mielenterveys Ry:n kriisipuhelin päivystää 24/7 numerossa 09 2525 0111.
Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry on yhdistys, joka auttaa raskausajan masennusta tai synnytyksen jälkeistä masennusta sairastavia ja vauva-ajan psykoosin kokeneita äitejä antamalla vertaistukea. Äimältä löytyy vertaistukichat osoitteesta www.aima.fi

Lähteet:


Duodecim. Hanna Putkonen ja Ghitta Weizmann-Henelius. Kuka tappaa lapsensa? 2021.


Sisäasiainministeriö. Selvitys perhe- ja lapsensurmien taustoista vuosilta 2003-2012. 2012.Kirjoittajasta:


Olen Stoori by Sara Oy:n yrittäjä Sara Kuusivuo. Markkinoinnin ja viestinnän ammattilaisena autan yrityksiä menestymään esimerkiksi luovan sisällöntuotannon, brändäyksen ja tarinankerronnan keinoin. Vastaan Deadline Kustannuksen markkinoinnista.


148 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki