Millainen henkilö tekee perhesurman?

Päivitetty: 24. helmi 2021

Tyypillisesti Suomessa luonnehditaan henkirikosten tekijöitä syrjäytyneiden ja päihteitä käyttävien teoiksi. 60 prosentilla heistä on aiempia rikostuomioita. Tekijä on tekohetkellä humalassa peräti 80 prosentissa näistä tapauksista. Kuitenkin oman lapsen surmaajat poikkeavat tästä profiilista. Tässä blogissa esitellään lähteisiin perustuvat kuvitellut profiilit isästä, joka surmaa perheensä ja itsensä sekä äidistä, joka surmaa pienen lapsensa.Ex-vaimon ja lapsen surmannut isä, 44 v. Avioliitossa. Yrittäjä.


Yrityksessä on ollut ollut jo pitkään taloudellisia vaikeuksia. Isä on ollut satunnaisesti aggressiivinen vaimoa ja kahta lastaan kohtaan, mutta vaimo ei ole uskaltanut kertoa tästä kenellekään. Perhe asuu omakotitalossa, ja naapurit eivät aavista ongelmien tasosta mitään, vaikka ovatkin joskus ihmetelleet mustelmia lasten kasvoilla.


Pari kertaa pahemman riidan aikana isä on ääneen uhannut itsemurhalla. Hänellä ei ole rikosrekisterimerkintöjä. Mies on ollut masentunut jo pitkään, mutta masennusta ei ole hoidettu. Hän on kuitenkin ollut työterveyteen yhteydessä uniongelmien takia. Ei ole kuitenkaan halunnut mennä työpsykologille, vaikka näin työterveyslääkäri kehotti.


Viime aikoina taloudelliset vaikeudet ovat eskaloituneet niin, että miehen yritys on pahasti velkaantunut ja isä ei tiedä mitä tehdä. Perheen talo ja kaikki omaisuus on kiinni yrityksessä. Mies epäilee vaimoa pettämisestä, ja tuntee otteensa löystyneen vaimostaan. Vaimo on uhannut erolla, ja sanonut hakevansa yksinhuoltajuutta vedoten miehen väkivaltaisuuteen. Eräs lauantai on liikaa. Mies on aiemmin päivällä todennut tietokoneen ääressä, että yritys on mennyttä, samoin hänen kunniansa, näyttävä kotinsa ja autonsa. Vaimo tulee hieman liian myöhään kotiin. Isä on varma, että hän on ollut pettämässä. Tuon illan jälkeen perhettä ei enää ole.


</