Mitä on true crime?

True crime on viihdearvoa kuluttajille tuottava, dokumentaarinen tyylilaji, joka käsittelee aitoja, tosielämässä tapahtuneita rikoksia useiden eri medioiden muodossa. True crime -sisältöjä esiintyy niin kirjoissa, podcasteina ja videoina kuin elokuvina ja tv-sarjoinakin. Sen suosio on kasvanut merkittävästi ympäri maailman, ja myös yhä useampi suomalainen kuluttaa true crime -sisältöä. True crime käsittelee tuotetuissa sisällöissään useimmiten henkirikoksia, ja jopa 40 prosenttia true crime -sisällöistä keskittyy tarinoihin sarjamurhaajista.


Laadukkaiden true crime -sisältöjen tuottaminen vaatii taustatyötä, tasokasta journalismia sekä rikoksiin liittyvien tutkimusten ja dokumenttien tulkitsemista. True crime -sisällöt voivat kertoa yhteiskuntaa ajankohtaisesti puhututtavista rikoksista, jo ratkaistuista tapauksista tai vaihtoehtoisesti niin kutsutuista pimeistä tapauksista, eli sellaisista, joita ei koskaan saatu selvitettyä vuosikymmenienkään tutkimustyön jälkeen. Niin true crime -kirjallisuus, kuin muutkin sen muodot perustuvat laadukkaassa tuotannossa faktatietoihin, kuten rikoksen selvittämisen taustalla tapahtuvaan poliisityöhön, raportteihin ja oikeuskäsittelyihin. Sisältöjen tuottamista varten kuullaan usein eri alojen asiantuntijoita ja rikokseen liittyviä henkilöitä, kuten uhrin omaisia. Kaikki taustatyö tehdään hyvässä true crimessa rikoksen uhria ja omaisia kunnioittavalla tavalla.


Tässä artikkelissa syvennymme tarkemmin true crime ilmiöön. Kerromme sen merkityksestä, historiasta sekä kuluttajien kiinnostuksesta tyylilajia kohtaan. Avaamme myös sitä, miten genrestä kiinnostuneet voivat itse ryhtyä tekemään tutkimustyötä ja mahdollisesti astua eteenpäin polullaan true crime -kirjoittajiksi.


Seuraavista linkeistä pääset suoraan oikeaan kohtaan artikkelissa, ja saat helposti vastauksen juuri sinua mietityttäviin true crime -kysymyksiin:


Miten true crime on syntynyt?

Miksi true crime kiinnostaa ihmisiä?

Mitä true crime sisältöjä on?