top of page

Suomalainen true crime on laadukasta

Päivitetty: 22. marrask. 2021

Vertaamalla muuhun maailmaan voimme vain todeta, että suomalainen true crime on erinomaista. Suomalaisen true crimen laatu perustuu luotettaviin lähteisiin ja keskittyy kertomaan asiat juuri siten kuin ne ovat tapahtuneet.


Toisin on esimerkiksi Yhdysvalloissa. True crime -sisältöjä tehdään armottomammin niin uhria kuin omaisiakin kohtaan. Rikoksista maalaillaan mahdollisimman dramaattisia kauhukuvia, ja esimerkiksi henkirikostapauksiin liittyvien ihmisten yksityisyyttä ei juurikaan kunnioiteta.

Suomessa taas ei ole väkisin mukaan paketoitua raadollisuutta, tapauksien täydellisen avointa puintia ja esimerkiksi rikokseen liittyvän kuvamateriaalin käyttämistä.

Lainsäädäntö sekä oikeudenkäyntiprosessit ovat maailmalla erilaisia, ja ne säätelevät omalla tavallaan true crime -genren sisältöjä.


Minkälaista suomalainen true crime sitten on?

Suomalainen true crime on usein äänensävyltään monotonista. Tämä ei kuulosta kovinkaan jännittävältä tai dramaattiselta, mutta juuri siksi se täyttää sellaiset kerronnalliset kriteerit, ettei tilaa rikoksilla rehentelylle jää. Asioista puhutaan ja kerrotaan sellaisina kuin ne ovat tapahtuneet suurentelematta. Kohahduttavia yksityiskohtien värittämistä ei myöskään ole.

Suomessa on tärkeää, että tieto- ja yksityisyydensuojaan liittyvät seikat ovat kunnossa, ja että uhria sekä hänen omaisiaan kunnioitetaan. Uhrien ja omaisten ääni halutaan kuuluviin.

Suomalainen true crime perustuu pääosin faktoihin ja on luotettavaa. Kaikki tieto, jota true crimea tekevät tuottajat hyödyntävät niin kirjallisuudessa kuin podcasteissa, on peräisin laadukkaista lähteistä, kuten asianomaisten tai viranomaisten haastatteluista sekä dokumenteista ja asiakirjoista. Osa podcastaajista käyttää uutisia lähteenään, mutta nekin ovat pääosin luotettava tiedonlähde. Juttujen takana on toimittajien tekemä taustatyö asiakirjoista ja haastatteluista. Podcastaajilla on vain oltava hyvä medialukutaito sekä kyky erottaa disinformaatio oikeasta.


90 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki