TULOSSA 2021

Deadline Kustannus julkaisee tänä vuonna useita koskettavia ja kiinnostavia rikoskirjoja. Kesällä ilmestyi teokset Koskelan teinisurma ja Musta Raivo, ja ne käsittelivät nuorten tekemiä henkirikoksia. Loppuvuodesta DLK:n kirjat vievät ambulanssin etupenkille sekä syventyvät palkitun rikostoimittajan kanssa Suomen pisimmän elinkautisvangin elämänkaareen. 

Kari Hautamäki:
Et sinä (vielä) kuole
– ensihoitajan tositarinoita ambulanssista

Tunnelma oli epätodellinen, ja pelkäsin jalkojeni murtavan terassin hiiltyneet laudoitukset. Kestivät ne painoani jonkin aikaa, kunnes seuraavalla askeleella tunsin, miten jokin meni rikki jalkani alla. Rutina kuulosti siltä kuin näkkileipä olisi musertunut. Katsoin alas. Hetken aikaa tunsin, että pyörtyisin juuri siihen paikkaan. Hetken aikaa mieleni ei pystynyt käsittelemään sitä näkyä, jonka näin jalkojeni juuressa. 

Et sinä (vielä) kuole näyttää rikospaikat ensihoitajan silmin ja kuljettaa sinut Lahdesta Tukholman synkkiin ghettoihin. Työtehtävät vievät palaneen talon luokse ja keskelle perhetragediaa, puukolla riehuvan itsetuhoisen potilaan kanssa ambulanssiin ja teinien huumesotkuihin. Puuttuvat sidostarpeet loihditaan vaikka omasta t-paidasta. Naurua pidätellään silloin, kun maallikko yrittää elvyttää elävää ihmistä samalla pullaa syöden. Tiesittekö muuten, että Tukholman ambulansseissa ei ole luotiliivejä ja ensihoitajat putsaavat itse veriset autonsa?

Kirjan kirjoittaja Kari Hautamäki on työskennellyt ensihoitajana ambulanssissa Suomessa ja Ruotsissa. Hän on kerännyt tähän teokseen uransa mieleenpainuvimpia keikkoja kahden vuosikymmenen ajalta.

Ilmestyy 29.10.2021, osta ennakkoon tästä.

Et_sina_etukansi-2.jpg

Rebekka Härkönen:
Valmis tappamaan 
– Kaksinkertaisen elinkautisvangin tarina

Valmis_tap_etukansi.jpg

DLK:n kirjasarja rikoksista kaupungeittain 
Ensimmäinen osa julkaistaan lokakuussa 2021.

Varovasti pojat alkoivat nostella romuja pois kasasta. Viileä vappuyö tuntui muuttuvan hetkessä jäätävän kylmäksi. Kasan alla makasi eloton Mauri, verinen ruhje päässään. Pojat katsoivat ympärilleen hyytävän hiljaisuuden vallitessa. Surmaaja saattaisi olla missä tahansa. 

 

Rikosten Rauma kuljettaa lukijan Rauman satamakaupungin rikoshistoriaan vuodesta 1966 aina 2000-luvulle asti. Kirjan tiedot on kerätty poliisin esitutkintamateriaaleista, oikeuden pöytäkirjoista, lehtileikkeistä sekä Raumalla pitkän uran tehneiden poliisimiesten muistojen sopukoista.

Mitä rikoksia juuri sinun kaupungissasi on tapahtunut? Mitä hyytäviä ja selkäkarvoja nostattavia tarinoita kotikatusi ovat nähneet?

DLK:n kirjasarja rikoksia kaupungeittain alkaa Raumalta ja jatkuu muun muassa Turkuun. Kirjoja varten haastatellaan paikallisia poliiseja, asiantuntijoita sekä rikoksen uhreja ja heidän omaisiaan. 

 

Kirjasarjan kirjoittaa rikostoimittaja Linda Rantanen.

Kirja ilmestyy 18.10.2021, osta ennakkoon tästä.

Rauma_kansi_3_edited.jpg

Pasi Räty on tuomittu kaksi kertaa elinkautiseen ja istuu edelleen linnassa. Härkönen on haastatellut Rätyä joskus Turun Sanomiin, ja silloin Räty sanoi, ettei voi tietää, tappaako hän vielä. 
Räty on istunut tiettävästi Suomen toiseksi pisimmän elinkautisen eli 22 vuotta. Ensimmäisen murha Räty teki vuonna 1990 neljälläkymmenellä puukoniskulla, ja toisen murhan vuonna 2012 oltuaan kuukauden vapaana. Molemmat teot menivät raakuuden ja julmuuden perusteella murhiksi, eikä kummassakaan tuntunut olevan mitään järjellistä motiivia. 

Härkönen käsittelee kirjassa Rädyn elämänkaarta käyttäen lähteenään asiakirjoja ja asiantuntijoiden haastatteluja. Kirjassa otetaan faktojen perusteella kantaa siihen, miksi Rädyn kaltaista murhaajaa ei saisi koskaan enää päästää vapauteen. 

Rebekka Härkönen on pitkän linjan journalisti ja uutistoimittaja. Hän on työskennellyt Turun Sanomissa ja Lännen Mediassa.

Kirja ilmestyy 27.10.2021, osta ennakkoon tästä.

 

Onko sinulla tarina kerrottavana?
Etsimme jatkuvasti uusia kirjailijoita.